Kotte på besök

Nu börjar det bli varmare på dagarna (och nätterna) och kunderna börjar komma till jobbet. Det är alltid ett säkert tecken på att säsongen börjar komma igång ordentligt.
Idag invigde sambon och jag våran ena veranda också, åt middag i solen (som förvisso gömde sig i molnen rätt mycket just då såklart.)
Efter vi ätit så satt vi och snacka lite, sådär som en skön middag slutar i. Medan vi satt där hörde jag ett litet prassel i gräsmattan bakom mig och tänkte att det säkert va en liten koltrast som huserade. Men när jag vände mig om gick där en liten kotte helt ignorerandes om att vi satt där ca 10 meter ifrån honom och skratta och prata för fullt. Och var ju bara tvungen att hämta kameran och se om han va sugen på att bli lite fotad efter vintervilan.
 
Han gick med på att bli fotad ett tag, men sen va det lite tråkigt, då lunkade han lungt vidare lite längre upp i trädgården och tillslut genom staketet till grannen.
 
Igelkott förresten!
 • heter Erinaceus europaeus på latin
 • är nattaktiva
 • ca 22-30cm som vuxen
 • ca 5 000 taggar som vuxna
 • har 36 tänder
 • albino-igelkottar klarar sig mycket bättre än andra albino-djur pga att de är nattaktiva och fortfarande har samma försvarsmekanismer.
 • igelkottar existerade redan för 65miljoner år sedan
 • äter huvudsakligen insekter som tex daggmaskar och jordlöpare, men kan även käka möss (men endast unga, nakna och blinda albinos som den får tag i, vuxna friska är alldeles för snabba för dem)
 • käkar gärna fågelhögg från fåglar som häckar på marken, bla fasan (det har vi rätt mkt ute här så då får dem se upp!)
 • Under vinterdvalan sjunker kroppstemperaturen från 38 till 8 grader och deras hjärta slår fem gånger i minuten
 • dräktigheten varar i ca 35 dagar
 • Gotlands landskapsdjur
 • I konsten är ofta igelkotten symbol för trygghet
 

ledig onsdag

Idag är jag ledig och hade nån vision av att jag skulle gräva ner massa perenner som jag övervintrat. Men eftersom det blåste halv storm ute så fick det bli mer fix inne idag. Har planterat om Riciner och gul lök och möblerat om lite med växterna så att det ser mer ordningssamt ut (och så man kan se ut genom köksfönstret...) Och så hann jag göra ost-och skinkpaj och kålpudding, dock ska vi inte ens äta hemma idag så det blir till en massa matlådor. Idag fyller nämligen våran polare år, så då ha kompisgänget som tradition att alla går till Golden Cave och äter där (och nästan alla tar deras sjukt goda plankstek).
 
Men innan jag höll på inne var jag ute en liten stund iaf, klippte bla ner en del perenner och finfördela dem och lät det ligga kvar i rabatten. Gick en runda i trädgården för att se om det hade hänt nåt nånstans, det mesta man ser är kirskål och maskroser som sticker upp. Och känner redan nu att jag skulle behöva gräva upp de befintliga rabatterna för att dela perennerna från kirskålen, men det kommer nog bli ett senare projekt, det kanske inte är så farligt som jag befarar.
 
Hittade en påfågelöga-fjäril som sola sig på gräsmattan, och jag kan inte låta bli att bli helt fascinerad över att dem överhuvudtaget kan flyga när det blåser så mycket ute dem borde ju bara fladdra iväg, men icke.
 
några meter ifrån fjärilen satt en liten nyckelpiga och väntade på bättre tider.

och små små tusenskönor har börjat titta upp i gräsmatten, vissa tycker detta är ett väldigt jobbigt ogräs, men jag tycker dem är så fina och frodiga så dem får gärna besudla min gräsmatta.
 
Och vintergäcken som jag plantera i höstat har kommit upp, väldigt trevligt. Bredvid den sticker det även upp små blad som ser ut som små tulpanblad, kommer dock inte ihåg om jag planterat nå tulpaner där :D
 

Trädgårdsmässan

I Torsdags var jag på trädgårdsmässan som så många andra. Även om det är mysigt att gå på mässor så blev jag inte överdrivet exalterad över nåt på mässan. Det har nog dels att göra med att jag jobbar på världens bästa jobb, dels att man känner igen de flesta sakerna för att trädgårdstrenderna har stått stilla lite nu ett tag tycker jag. Men som sagt, man hittar ju alltid nåt som fastnar på hjärnan.
 
Skillebyholm hade gjort ett grönsakstorn i entrén.
 
Och det jag tycker är roligast at titta på är balkongutställningarna, även fast jag typ inte har balkong längre. Detta var juryns vinnare 1 balkong och kök.
 
Min snygga kollega Linda Schillén hade även en balkong där, som vann brons! (hon har företaget Uterummet) Mässans tema var växtkraft och det tycker jag Linda har fångat väldigt bra, det bara sprudlar överallt!
 
Lite fler balkonger
 
 
Den här stack ut med sitt medelhavsinspirerande tema.
 
Hillev från Stocksund Garden hade gjort en väldigt välarbetat balkong som va väldigt mysig. Och kolla lampan, en tekanna! Och ser ni att det står Fat Cat på golvet, tyckte jag va roligt.
 
Annars hade blomsterlandet en väldigt fin och frodig monter, djungligt värre. barnen tyckte det va väldigt roligt att springa omkring där och leka kurragömma, som killen längts ner i högar hörnet.
 
Och en väldigt fin bänk som jag skulle vilja ha hemma, får se om det går att hitta nå schysta grenar och snicka ihop nåt liknande själv, men kan nog va svårt.
 
Trädgårdsmästarens altare-planteringsbordet. :)
 
Lite vårkänslor fick man iaf av mässan, och eftersom jag gick så sent på torsdagen träffade jag tyvärr inte så mycket folk, annars är ju "minglandet" en ganska stor del av mässan. Men det får bli ett mer seriöst minglande nästa år.
0 kommentarer
publicerat i Nutid, Växtlighet;
Taggar: Linda schilén, Stocksund garden, blomsterlandet, nordiska trädgårdar 2013, trädgårdsmässan, uterummet
Visa fler inlägg