Intensiv ledig dag

Har varit supereffektiv i 13h kom jag precis på när jag låg helt utslagen i soffan efter maten. Kan ju förklara varför jag är lite mätt, belåten och mör nu.
Gick upp vid 7 när sambon gick till jobbet, satte mig och slösurfa på Pinterest i ca timme och hitta lite mysig trädgårdsinspiration. Men vid 8 fick det va nog, då gick jag ut och packa upp trimmern vi köpt på krauta för 249kr, en eldriven Bosch. Eftersom vi fortfarande inte äger nån gräsklippare så trimmade jag halva baksidan (så långt sladden räckte), vilket väl tog iaf 2,5h. Sen hade jag i uppgift att designa ett par "pelare" som ska va på grillen vi murar, så började rita upp hur dem skulle se ut. Sen skulle jag försöka forma dem också, av lecablock som vi hade och det va inte det lättaste. Det tog rätt lång tid och jag lyckades såga mig i tummen på kuppen. Men tillslut fick jag nå resultat som liksom fick duga, även fast båda gått sönder på mitten, men det va ju bara att mura ihop. Så hann jag plantera lite perenner också.
Sen tänkte jag att det va lika bra att göra klart plattsättningen runt grillen, genom att sno betongplattorna som låg på ett annat ställe i trädgården. Så lyckades få färdigt det precis innan Borka kom hem. När han kom hem hade han kanske funtat på att inviga grillen i helgen, vilkat hans kollegor tyckte va en underbar idé...Bara det att vi hade ju en hel del kvar att göra, så då jävlar! kl 17 så sätter vi igång! Jag sågar plankorna som ska va till bordet medan Borka murar varefter jag börjar putsa hela baksidan och alla ytor med Borkas hjälp. Så vid 20.15 va vi klara! Totalt vrålhungriga och helt sönderstickna av alla myggor som vägrade dö. Jag har iaf 18 myggbett i svanken, 5 på händerna och 3 i nacken.
 
Och så blev slutresultatet! Mellan staplarna till höger kommer det bli ett bord.

Och så in o jag lagade nötbiffar med medelhavsfyllning och nu dricks det te o så ska man sova snart...Trycker i mig lite glass för att få mig nån slags avslappnad känsla, går sådär, men gott iaf.
 
Och så har jag visst en liten allium i trädgården!

HELG!-Söndag-Grillen

Dagen idag var ägnad helt åt grillen, planerande och murningen. Kvällen innan hade vi kommit på att vi skulle bygga ut ett ganska lågt bord från grillen som avlastningsyta, men till detta va vi tvugna att ha tre lecablock till. Så vi fick åka till Krauta och shoppa lite, där vi även hitta en trimmer för 249kr! (eftersom vi inte får gräsklippare fören midsommarveckan så va vi tvugna att ha nånting som kan klippa gräset).
 
I början såg det ut såhär:
Jag hade grävt ur och lagt grus och betongplattor i botten. Och så lecablocken.
 
Idag hann vi hit:
Eftersom det vägrade sluta regna så fick vi köpa ett partytält också, men det kommer nog komma till använding.
 
Kostnad:
Gruset ? (hade sen innan)
Betongplattor x 37 á 18 = 666:- (dessa hade vi dock sen innan)
Leca block x 37 á 18.95 =701:-
Mur o puts B x 4säckar á 70 = 280:-
Järnkonsoller x 9 á 11.95 = 107:-
Plåthylla till kolen = 80:-
Galler till kolen x 2 á 39 = 78:-
Grillgaller x 2 á 219 = 438:-
Putsfärg 3L = 435:- (om nu 3L räcker..)
 
Tror det är allt, detta TOTALT: 2 785:- (inkl betongplattorna)
 
Sen tillkommer ett par väldigt rejäla plankor som låg på tomten sen innan, dem skulle nog gått på ganska mycket pengar om det ens gått att få tag på liknande. Och så kommer det till lite krokar och kanske nå mer hylla, men det är pimpning, så inte inräknat i grundkostnaden :)
Det kommer nog bli en väldigt bra grill och bordsytan som Borka kom på kommer bli perfekta hängstället där man hänger medans kocken ifråga grillar. :)

HELG!-Lördags

Åh, när man bara är ledig varannan helg så är helgerna så heliga! Och tyvärr försvinner dem alldeles för fort, men vi har ändå varit ganska effektiva denna helg.
 
I lördags började jag med att göra rabarberkompott, vilket va första gången jag gjorde, men det va ju väldigt enkelt. Sen när Borka vaknat drog vi in till Barkarby för att handla tillbehör till grillen. När vi ändå var där passade jag på att köpa lite trädgårdsgrejer som vattenslang, duschmunstycke, vattenkanna och kultivator.
Efter det drog vi till Borkas syrra för att lämna lite flyttkartonger. Sen vidare till willys för att handla mat för att sedan dra hem. Väl hemma så hade vi ca timme på oss innan Markus och Hanna skulle komma, så vi hann plocka ut allt ur bilen och jag slängde ihop en rulltårta med hallonsylt (vilket va år sen jag gjorde, med smörkräm har jag dock gjort fler gånger). Sen kom Markus och Hanna tillsammans med hunden Emma som va en lydig och toksprallig hund.
 
På kvällen byggde vi upp hur grillen skulle se ut och diskuterade massa olika lösningar. Men tillslut va klockan middag och vi bestämde oss för att vi lämnade murandet till imorn.
 
Men såklart hann jag fota lite i trädgården också:
Maskros:
  • Roten rostades förr i tiden som kaffesurrogat
  • Av blommorna kan man göra maskrosvin. Det var länge olagligt att göra vin på maskrosor eftersom det jämställdes med mäsk, men det är numera lagligt igen.
  • Maskrosor ger vart år stora mängder honung, de är utmärkta biväxter med högsta betyg på nektar och pollen.
  • Bladen har hög halt av vitamin C och kan ätas färska. Maskros betraktas som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation
  • Tidigare svenska namnformer (från början av 1800-talet) är Lejontand, Smörblomster, Skallnacke, Munkhuvud, Kopiss och Äggblomster
Ja, va inte helt lätt, men enligt min insektsbok och mig är nog detta en Cantharis rustica, en art av Flugbaggar. Dem är iaf rovdjur och äter små insekter som ofta befinner sig på blommor och växter. Så förhoppningsvis är han snäll och äter upp lite löss och elaka typer.
 
Och den här jävel! Lyckades bara fota honom för att jag kom fram tillräckligt fort, sen försökte jag få bättre bild i typ 1 minut, men han bara flytta sig i sidled på blomman så jag aldrig kunde fota honom, eftersom han alltid förflyttade sig till baksidan av blomman så fort jag rörde mig!
Är iaf en Bladkrabbspindel, Diaea dorsata, som sitter på blommor och lurpassar på sina byten, och dem rör sig i sidled som en krabba, därav namnet.
 
Om man tittar riktigt jävla noga på närmsta blomman så sticker det fram några ben av spindeln lite till vänster. Men det är i princip omöjligt att se och sådär gömde han sig hela tiden när jag försökte fota honom.
 
Och plymspirean börjar knoppa sig. Aruncus dioicus
 
Och jag måste ändå tycka att kombinationen alunrot och kirskål va rätt fin.
 
Och jag är helt överlycklig över att nästan allt i woodlandet har komit upp! Och passande nog så börjar det växa liljekonvaljer där också, ska bli spännande att se hur det ser ut när det växt till sig lite. Vissa saker sitter nog lite tajt, medan ibland är det lite hål här o var.
 
0 kommentarer
publicerat i Min trädgård, Nutid;
Taggar: aruncus dioica, bladkrabbspindel, cantharis rustica, diaea dorsata, flugbagge, maskros, plymspirea, rulltårta
Visa fler inlägg