Tusen trädgårdar

I år lyckades jag komma iväg (=inte jobba) när tusen trädgårdar va! Så jag och en kompis som jag inte träffat sen mellanstadiet typ tog oss en mini-runda på två trädgårdar. Dock fotade jag bara i den första och inte alls lika mycket eller engagerat som jag brukar när jag trädgårdsnördar, men ibland måste man hinna umgås och se sakerna genom ögat och inte kameralinsen också!
 
Den första vi va på låg i Kungsängen och ägdes av paret Walderö (deras hemsida). Mannen där, Torsten va väldigt trevlig och kom fram och berättade och pratade med Lina och mig när vi kommit in en bit i trädgården. Det första som vi häpnade över va en feting murgröna som va ca 30 år. Den hade hittat själv vägen till en stor tall som stod på trädgården för att växa upp där nästan som ett eget litet träd på trädet.
 
Några meter ifrån murgrönan stod ett tulpanträd också, som blommade vilket vi dock inte såg på en gång. Och man va sugen att ta en stege upp för att se hur blommorna såg ut på nära håll, men det va ett stort träd så blommorna längst ner va rätt högt upp ändå.
Annars va det dammen som va central i trädgården där woodlandsväxterna utgick ifrån. Dem hade lyckats bra med att få lummighet men ändå få det till en ljus trädgård.
Och så hade dem en liten bäck som gick ner till dammen
ja, nä, inte alls lite avundsjuk på deras trädgård! Men så hade dem hållt på i ca 40 år också, så jag ligger lite efter med mitt ett år jag haft min trädgård...
 
Och deras vattentorn som alla samlades runt och förundrades över. Maj-Lis Pettersson hade tydligen också förundrats över den en gång när hon varit på besök. Och den va väldigt ball, och ett väldigt mysigt ljud, sådär lagom, inte så man blir helt kissnödig utan som ett svagt brus bara.
0 kommentarer
publicerat i Nutid, Växtlighet;
Taggar: Walderö, brunnera, damm, funkia, hosta, japansk lönn, murgröna, näckrosor, tall, tulpanträd, tusen trädgårdar, vattentorn

tecknande

Jag har börjat teckna lite igen. Jag höll på väldigt mycket när jag va yngre, men efter gymnasiet blev det liksom inte av längre och kan sakna det lite. Så tänkte att jag kombinerar tecknande och lärande om floran och faunan i min trädgård. Så försöker teckna saker jag ser i trädgården, än så länge har det bara blivit tre insekter, men vi får se om ett tag om jag lyckas få ihop en  liten samling.
 
Jag tänkte också att jag ska bli bättre på att färglägga, så använder mina akvarellpennor som har följt mig genom typ hela livet, och som jag älskar dem!    
   
         
En tjugotvåprickig nyckelpiga aka Psyllobara vigintiduopunctata, ca 5 mm och livnär sig på mjöldaggssvampar på flockblommiga växter.
 
   
En Ekspinnare aka Lasiocampa quercus, honan (nattaktiv) ca 70mm och hanen (dagaktiv) ca 48mm. Det va nog en hona vi såg en kväll efter att mina kollegor varit här, för faan vad stor den va!
Och alltså, när de olika könen är aktiva olika tider på dygnet, när parar dem sig? Eller finns det nån timma i gryningen/skymningen som dem hinner träffas?
 
0 kommentarer
publicerat i Nutid, Pyssel;
Taggar: Lasiocampa quercus, Psyllobara vigintiduopunctata, akvarellpennor, ekspinnare, teckna, tjugotvåprickig nyckelpiga
Visa fler inlägg