FOTOSKOLA - Vitbalans

På nästan alla kameror går det att ställa in olika vitbalans, man väljer oftast mellan tex molnigt, soligt eller lysrör. Dessa är baserat på vart dem ligger på Kelvinskalan, en slags färgskala som man mäter ljusets "varmhetston" kanske man kan kalla det.
 
I min kamera kan man välja mellan dessa fem olika förinställda vitbalanser: glödlampa, lysrör (med tungsten/wolfram i), solljus, molnigt och skugga. Sen finns det även val för AUTO, blixt och Egen vitbalans.
(Stearinljus ligger på ca 2000K, vilket gör det väldigt oranget och kan ibland va svårt att fota, om man gör det så ligger glödlampan närmast i vitbalans. Tror att jag nån gång själv har antagit att solen borde va närmast eftersom båda är glödande eld, men solen får färdas genom mycket atmosfär för att nå oss så...)
 
Jag fotade i olika vitbalans inomhus vid ett norrfönster men med glödlampor tända. (Strutsfjädern som ligger vid böckerna ska enligt korrekt vitbalans va så vit som möjligt)
Slutartid: 1 s  Bländare: 1,8
 
glödlampa
lysrör
sol
moln
skugga
 
För att jämföra så tog jag denna med Egen vitbalans (kommer ta upp hur man gör i ett senare inlägg)
Men där vitbalansen ska bli så korrekt som möjligt:

Att välja vitbalans gör väldigt stor skillnad, sen om det skulle bli fel vitbalans går det ofta att redigera till.
Sen kan man även tänka på att även om man väljer rätt vitbalans så kanske inte det är det man tycker är finast. Som här kanske jag föredrar "sol"-inställning för att den gav känslan av ett bord vid en varm brasa och lite vintagekänsla. Medans den korrekta vitbalansen ger ett kallare intryck. Jag kan tycka att vid poträttfotografering vill man hellre ha en lite varmare ton än vad som skulle anses "korrekt" enligt kameran. Det ger människorna i bilden lite varmare hudfärg och gör så att dem nästan ser lite solbrända ut, men man får inte överdriva, då ser det ut som dem har gulsot istället!
0 kommentarer publicerat i Foto, Fotoskolan, Nutid;
Taggar: Vitbalans, egen vitbalans, glödlampa, kelvin, kelvinskala, lysrör, läderböcker, moln, skugga, sol